Att ha höns

Hönsen och katten Pumpan delar på lite matrester

 

Vad innebär det egentligen att ha höns? Är det mycket jobb? Vart gör man av all hönsbajs? Vad äter höns? Var lägger de äggen? Hur många ägg lägger de? Rymmer de? Vad krävs för ett bra hönshus? Får jag ha höns i villakvarter?

 

Det finns hur många frågor som helst, men istället för att rabbla upp alla tänker jag berätta lite kort och lagom lättsamt om vad det kan innebära att ha höns.

 

Vi kör en sammanfattning på några bra anledningar att ha höns:

 

1. Bra kombination av nytta och nöje

2. Egen produktion av klimatsmart mat och egna, goda ägg

3. Egen tillgång till supergödsel

4. Prima present (ägg) att ge bort

5. Barn kan få inblick i sambandet mellan djur och mat

6. Om du slaktar själv får du det lyckligaste och godaste kött som finns

7. Lätt att ha i trädgården

8. Bra alternativ som husdjur vid pälsdjursallergi

 

 

Vilken ras ska jag välja?

Höns är olika. Det finns stora, små, lugna, livliga, ägg- kött - kombiraser, de som inte tåler att vara ute och bli blöta, som har ömtåliga superlånga fjädrar, de som är lite mer tuffa mot andra höns och de som inte är det...

Du ska först fundera ut vad du vill ha utav dina höns. Vill du ha många ägg och kunna lägga tuppar i frysen? Eller vill du bara ha hönsen att titta på? Eller många ägg men struntar i köttet?

 

På Hedenkulla Gård har vi stora, lugna raser. Den ras som vi har huvudsakligen för de är så himla trevliga och pampiga är Brahma.
Sen har vi en kombiras (gott kött och många ägg) - Australorp.

 

Tittut! Faverollekyckling blickar ut

 

Var får jag tag på mina höns?

Det finns uppfödare av de flesta raser här i Sverige. Vissa raser är svårare att få tag på och då måste man kanske sätta upp sig på väntelista.
Att googla raserna brukar ge utdelning. Många annonserar på Blocket och det finns olika forum på Facebook och övriga Internet.

 

Åk och besök uppfödarna. Se så det verkar vara rent och välskött. Hönsen ska vara glada och pigga och ha fin fjäderdräkt. Observera dock att hönor kan se förfärliga ut i perioder när de fäller sina fjädrar eller blir mycket uppvaktade av tuppen. Det betyder inte att de mår dåligt på något sätt. Se helheten och inte enskilda individer. Är du osäker - prata med uppfödaren. Får du dumma svar - leta reda på en annan uppfödare. Förtroende är viktigt!

 

De som köper höns hos oss på Hedenkulla Gård bjuds på en runtvisning där vi ger information om hur man lättast sköter sina höns, tips om foder och foderförvaring, och försöker ge hönsköparen så mycket trygghet som möjligt tillsammans med köpet av kycklingar. Ofta kommer köparen först på ett besök och för att lära sig mer och sedan hämtar de kycklingarna någon vecka senare.

 

Självklart finns vi på Hedenkulla Gård kvar när det uppstår funderingar eller om kycklingköparen vill dela med sig av sitt nya hönsliv. Det är roligt att höra hur det går för våra små utflugna... och det är tryggt för köparen att veta att de alltid kan vända sig till oss. Det är inte alltid vi kan hjälpa till, men vi gör så gott vi kan.

 

Vad kostar det att köpa höns?

Detta varierar mycket. Du kan köpa höns från 50 kronor men även betala över 300 för könsbestämd kyckling. Det beror på hur eftertraktad rasen är. Stor efterfrågan - högre pris. För vuxna, ras- och färgrena hönor kan du räkna från 400 kronor. Uppfödare som lägger ner energi på att föda upp djur som följer rasstandarden och har friska och personligen hanterade djur tar ofta lite mer betalt. Inget konstigt med det. Självklart finns det billigare vuxna hönor. Det är som med det mesta annat, man får vad man betalar för...

 

Ibland kan man få med en tupp med när man köper hönor. Detta gäller oftast inte om överblivna ungtuppar kommer att slaktas för då har de ett större värde som köttdjur, vilket de gör os oss på Hedenkulla Gård. Här slaktas Faverolle- och Australorptupparna när de är ca 6 månder efter att ha gått på grönbete och njutit hela sitt liv.

 

 

 

Alla kycklingarna hos oss blir pussade på och gosade med

 

Får jag ha höns i villaträdgård?

Kolla vad som gäller i din kommun, men i de flesta kommuner får du ha 3-7 hönor utan särskilt tillstånd. Däremot bör man ha grannarnas tillstånd. För att ha tupp krävs oftast tillstånd och detta brukar regleras så tuppen ska vara inlåst mellan 21-07.


De flesta som handlar höns på Hedenkulla Gård är faktiskt villaägare. Vissa med pälsdjursallergiska barn, andra som tycker det verkar kul med höns. Du har kanske en gammal lekstuga på tomten som barnen tröttnat på och istället för att sälja den sätter man upp en sittpinne och vips så har det blivit ett hönshus!

 

Måste man ha tupp?

Nej, du måste inte ha en tupp, men tuppens roll i flocken är viktig. Det är tuppen som letar efter mat och håller koll och varna för faror. En bra tupp provar även ut bra reden för sina hönor. Han håller ordning i flocken och minskar risken för bråk mellan hönorna. Hönor trivs med tupp!

Hönorna lägger ägg även utan en tupp, men det blir inga kycklingar.

 

Gulliga, fjuniga små Faveroller

 

Hur många hönor ska man ha?

En flock på 3-5 hönor är lagom för en villaträdgård. Helst inte färre än 3 eftersom du inte vill riskera att det är 2 kvar och något händer med den sista. Höns är definitivt flockdjur.

 

Hur stort hönshus behövs?

Det beror på om det är ett åretrunt boende eller om du skiljer på sommar och vinterboende.

Ett sommarhus kan vara lite mindre och oisolerat men dragfritt eftersom hönorna är ute mest hela dagarna medan ett vinterhus bör vara större och dragfritt och gärna isolerat. Ett hönshus bör aldrig ha minusgrader.

 

Vi har våra höns i ett av våra stall på gården. Här är dragfritt men inte isolerat, vilket gör att det bli minusgrader inne i stallet om det är riktigt kallt ute. Då har våra höns halm att krypa in i och värmelampor att söka upp om de önskar. Vi reglerar temperaturen genom att ha gödselplatta under sittpinnarna och om det är mycket kallt får hönsbajset ligga kvar och bränna där, så blir det varmt för hönsen! Hönsen får även tillgång till värmelampa, men denna brukar de undvika...

 

Hur ska hönshuset vara inrett?

Håll det enkelt. Köp 45/45 reglar med lätt fasade kanter på något byggvaruhus. De kostar några kronor per löpmeter. Fäst dem i väggarna med metallreglar som ohyra inte tycker om. Pinnarna ska sitta ganska högt, gärna 1-1,5 meter upp. Sätt pinnarna i olika höjd, som en trappa, med den lägsta längst fram och höj sedan 30-50 cm + 30 cm längre in till nästa pinne. Om pinnarna är för rakt under varandra kommer de högre belägna hönsen att bajsa rakt på dem som är under...

 

Under sittpinnarna kan du ha spån (ca 115:-/100 l). Det bästa (och dyraste...) är Easyströ, även kallat lättströ, som kostar ca 140:-/100 liter. Har du inte så många höns tycker jag absolut du ska ta detta. Vi använder både spån och lättströ. Då är det bara att lägga strö med hönsspillningen rakt ut i komposten. Vanligt spån tar mycket lång tid att brytas ner och är i princip omöjligt att elda upp, utan får stoppas i säckar och slängas på tippen. Detta är slöseri. Om du istället har en platta under sittpinnarna så kan du skrapa ner bajset i en korg och ställa under tak utomhus. (Gödselplatta, se ovan under storleken på hönshuset.) Se mer om gödsel nedan.

 

Vintertid har vi halm i boxarna ovanpå strö/spån. Eftersom det är luft i halmen så isolerar detta bra.

 

Eftersom hönsen bajsar mest nattetid blir det mest smuts under pinnarna. Städa under pinnarna regelbundet.

 

Har du en gödselplatta under pinnarna kan du utnyttja utrymmet där under att ställa reden. Plattan skrapar du rent på morgonen.

 

Ställ mat och vatten så hönorna lätt kommer åt pinnarna och inte riskerar hoppa in i skålarna när de flyttar sig upp och ner.

 

Stefan monterar tak till en del av uteboxen

 

Reden

Hönor värper där det passar dem. Därför måste vi försöka göra ställen som passar dem på platser där det passar oss... De lägger sig gärna där det är lite undanskymt och mörkt.

 

Vi använder vanliga kartonger där jag lägger lite strö och halm i botten. Sen brukar jag bjuda in hönorna dit genom att lägga låtsasägg där. Det bästa i mina flockar är om tupparna ser redena och bjuder in hönorna dit. Det gör han genom att skrocka och lägga sig i redet och kasta lite halm omkring sig. Hönan lägger sig då hos honom och han fortsätter kasta lite halm. Efter ett tag reser sig tuppen och står bredvid hönan och fortsätter kasta lite halm.

 

Fördelen med kartonger är att det bara är att slänga lådorna efter ett tag och ersätta dem med nya. Så är det alltid rent och snyggt i redena och man behöver inte oroa sig för ohyra + det är mycket billigare...

Självklart kan man köpa färdiga reden, men detta vet jag inte mycket om.

 

Utomhusgårdar

Höns är eftertraktade byten av diverse rovdjur, både från marken och från luften. Det är bra att ha en rovdjurssäker bur. Vi har byggt burar som står på plattor och har trä ca 60 cm upp och därefter nät upp till och över taket. ½ buren har plasttak så hönsen kan vara ute även när det regnar. Utanför denna säkra bur har vi en stor hage. Denna hage har ca 180 cm staket och är väl förankrat ner i marken så räven inte kan gräva sig in. Enklast att göra detta är att vika nedersta delen av nätstaketet så det går ut från tomten ca 30 cm och jord ovanpå. När räven kommer fram till staketet och ska börja gräva stoppas den av nätet och, förhoppningsvis, ger upp.


Våra hönsgårdar har vi för att säkra att våra höns inte blir bytesdjur. Hönsen är inga rymmare utan stannar vid gården. Så när räven är på säkert avstånd, grävlingen har gått till grannen och duvhöken flugit långt ifrån oss så kan hönsen gå fritt. Våra höns bor tillsammans med katterna och är trygga med vår Schäfer.

 

Vissa raser flyger mycket bra och då får man tänka på att ha tak över hela hönsgården om man vill vara säker på att ha dem på rätt sida om staketet.

 

Unghöns i en av hagarna

 

Hönsgödsel
Om du låter hönsgödsel "bränna" blir det utmärkt trädgårdsgödsel. Låt gödselförvaringen stå under tak några månader och luftas men inte spädas ut av regn. När det bränt färdigt tar du en näve till en stor vattenkanna och vattnar ut i trädgården. Ta absolut inte för mycket - hönsgödsel dödar det mesta för det är så starkt...

Hönsgödsel innehåller mycket kväve, så om du ger till buskar som ska blomma bör du vara försiktig, annars kommer bara bladen att växa.

Gräsmattan är utmärkt att göda med kväverik gödsel.

Om du lägger hönsbajset i komposten måste du vara noga med att blanda ut kompostjorden ordentligt och inte bara lägga i högar vid blommorna.

 

Vad äter höns?

Det är lättare att säga vad de inte äter. Rå potatis, lök, långa sparris. Jag ger inte mina kött eller fisk. Fisk eftersom våra hönor värper bruna ägg och dessa då kan ta smak av fisk. Kött eftersom våra hundar och katter så gärna käkar det...

Annars äter hönsen alla rester. De fullständigt älskar ris, kokt potatis, spagetti, sallader, frukt...

På morgonen får de en blandning mellan hel vete, hel korn och hel majs. Jag beräknar ca 50 g/individ eftersom de äter annat med. 

På eftermiddagen och över natten står det en behållare med helfoder i burarna. Det är Fågel Växt (ca 135:-/22 kg) som jag använder till ungdjuren och därefter går jag över på Fågel Multi (ca 140:-/22 kg) som används till vuxna och värpande djur. Nyfödda kycklingar och upp till ca 5-6 veckor serveras Fågel Start (ca 145:-/22 kg).
Sommartid, när det finns mycket gott att äta i trädgården får de mest säd. 

Snäckskal ska de ha tillgång till om det inte finns i fodret, framför allt om de lägger många ägg.

 

Hedenkulla Gård är återförsäljare av Svenska Foders hönsfoder och du kan därför med förtroende köpa foder av oss.

 

Vatten är mycket viktigt. Nytt fräscht vatten varje dag! Det gillar de. De dricker naturligtvis även vatten som stått ett tag, men jag brukar servera så mycket som går åt på ett dygn och så fyller jag på nytt på morgonen. Har det regnat dricker de gärna regnvatten.

På vintern kan man sätta en värmelampa över vattnet så det inte fryser. Vi ställer in nytt vatten morgon, eftermiddag och kväll till dem istället för att inte riskera att bakterier börjar gro pga värmen.

 

Vuxna Faveroller i trädgårdshagen

 

Hur lång tid om dagen tar hönsskötseln?

Ha ha, ja du... allt från 10 minuter till hur många timmar som helst. Igår städade jag 3 boxar. Det tog 15 minuter. Därefter tog jag det senaste numret av "Allt om resor" och en termos te ut i hönsgården och satte mig på en liten filt och läste, pussade på unghöns och drack te. Det tog nästan 3 timmar...

Skämt åsido. Räkna 10-20 minuter om dagen i snitt för det faktiska arbetet att hälla upp mat och vatten och ta bort en skrapa nattgödsel samt plocka ägg.

 

Vill du veta mer?

Det finns forum för hönstokiga. Själv gillar jag www.alternativ.nu. Här har jag användarnamnet "Hedenkulla" så klart. Det är ett trevligt forum med mycket kloka och roliga idéer. Men, läs allt med en nypa salt och mycket sunt förnuft, som du läser detta... de flesta, som jag, är glada amatörer. Vi berättar och funderar utifrån erfarenhet och varierande kunskapsgrad.

På Facebook finns fler forum.

 

Naturligtvis är du välkommen att skriva till oss här på Hedenkulla Gård och ställa frågor som just du undrar över när det gäller höns! Du hittar våra kontaktuppgifter under kontakt.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Patricia Stahl © 2011 • Privacy Policy • All rights reserved

www.hedenkulla.se