Australorp

Ebbe Grön med en av sina Ebbor

 

 

Some information in english at the bottom of this page.

 

Rasen har blivit väldigt populär här på Hedenkulla Gård. Förutom att de skulle vara bra värpare och god köttras skulle de även vara snygga att titta på! Vi hittade då Australorpen och fick den första kläckningen i maj 2011 och den andra i juli 2011 och detta är basen till vår avel.

För 2013 kommer flocken att bestå av 2+12 individer.

Vi vaccinerar inte våra höns.

 

Australorp, eller Australorpington som rasen också heter, är precis vad det låter som - en Australisk variant av den Amerikanska Orpingtonhönan. Australorp är en tung hönsras. Den är till och med den enda hönsrasen vi har med Australisk härkomst. I processen att få fram Australorp användes även den spanska hönsrasen Minorka.

Australorpen är en synnerligen effektiv värphöna och mycket god vintervärpare. En Australorp kan värpa upp till 300 ägg per år. Ruvlusten är däremot sämre även om enstaka hönor av rasen ruvar. Detta är vanligt i raser där man avlat på hög produktivitet. Då vill man ju inte ha avbräcket med ruvnings- och kycklingtiden. Australorps är lättgödda och snabbväxande. De har ett kött av högkvalitet, vilket tillsammans med värpegenskaperna har gjort rasen till en utmärkt hushållsras.

 

En vacker Australorp kännetecknas av den gröna lystern i fjäderdräkten. De har även stora, mörkbruna ögon som nästan ser svarta ut. Australorps är vanligast i svart, men finns även som vit och blå kanttecknad. Det finns även en dvärgvariant av rasen, framavlad i Tyskland.
 

Australorpen kom till Sverige på 1940-talet. Rasen är både en bra köttras och en god värpras.  Vi har svarta Australorper. De skiner i grönt när solen lyser på dem! Fantastiskt vackra med milda, stora, bruna ögon.

Från 2014 kommer vi även att ha blå och spättade.

 

Färger:

  • Blå kanttecknad
  • Svart
  • Spättad
  • Vit - mindre vanligt, men i Australien arbetar man hårt med aveln för att få fram riktigt bra individer. Gissar att 2015-16 kommer vi att kunna få dessa till Sverige.

 

 
Tuppvikt: 3,5 kg (dvärg: 1 kg)
Hönvikt: 2,5 kg (dvärg: 800g)
Ägg: 55-60 gram, ljusbrun till rosa.
 
Lite godis för att göra dem vana att bli hanterade.
 
Kuriosa om Australorpen
Australorp är en förkortning för "Australian Laying Orpingtons". I en tävling för äggläggningi Australien (The egg laying performance of Australorps) fick Australorp stor uppmärksamhet då de 1922-23 i ett team av sex hönor, satte världsrekord med 1857 ägg vilket ger ett medelvärde på 309,5 ägg per höna över 365 testdagar.
 
And something about the breed in english
Australorps are the Australian take on the Orpington breed. They are calm and friendly, and excellent layers of light brown eggs. The Australorp's exceptionally soft, shiny black plumage has hints of green and purple in the sunlight. Peaceful and dignified, Australorps are an absolutely delightful bird which we highly recommend to anyone who wants a pet chicken that lays dependably.

 

 

Patricia Stahl © 2011 • Privacy Policy • All rights reserved

www.hedenkulla.se